Halaman

Rabu, 23 April 2014

Sabun garam buluh

Sape pernah try sabun ni?
First time aku try kt Ara, mase tu die selalu gatal2 kt area sendi tangan n kaki. Sampai luka2 die garuk. Ara mmg kulit sensitif. Mase die kene ciken pox, lagi la teruk kulit die. Dahla die putih..nampak nauu buruknye.

Aku beli sabun lactacyd, cetaphil, sebamed sume x jalan. Last2 aku kol member kt Pusat Sukan. Die ade jual sabun garam buluh ni. Mase ni mmg tengah rancak kt FB org promote sabun ni. Aku terus order 2 botol. Memula cuba kat Ara die pedih skit..maybe baru lepas garuk..mmg afdal la dibalas ngan sabun tu.

Now..alhamdulilah. Kulit Ara dh elok mcm biase. Parut ciken pox ilang dh. Alhamdulilah. Stok dh abes..kali ni order ngan kakak shibam jelita order 4 botol terus!!

Isnin, 21 April 2014

Dinner omputih kononnye...

Dinner malam ni super simple.

Budak2 ni kalau malam x lalu makan nasi. Kalo benda simple mcm kebab, sosej gulung ke, paratha ke..alhamdulilah laju la dorng makan.

Bila dh mcm tu..senang la keje Mami awak sekelian. Mami slalu susah ati sbb bile masak nasi mesti ade lebih. Sudahnye...tong sampah yg kenyang.

Malam ni Mami masak ayam panggang black pepper. Mami gune perencah Maggi tu je balas ngn sos bbq Heinz tu. Pastu potong sayo2 skit sbb Si Ara antu sayo. Die vege sgt...tp kulit berkerak jugak. Sabun mandi ko je dh 30 hengget nak oii!!!

Mami rajin arini...panggang sosej skali. Nnti cicah la ngn sos cili ke sos tomet ke. Sos tomet to Mr. Rain punye ajaran..sos tomet atau sos tomato gitu...

Sekian..bismillah..

10 tahun berlalu- Al-Fatihah


Hari ni genap 10 tahun arwah mak mentua meninggal dunia. Sebenarnye, x sempat merasa ade mak mentua pun sbb die meninggal dunia lagi 10 ari kami nak menikah. Asalnye, arwah jatuh kt bilik air. Tapi mase tu xde ape2 pun. Arwah ade penyakit kencing manis sampai tahap kene injek insulin. Nafas terakhirnye, die asma dan seluruh organ dalamanye dijangkiti kuman...

Sebulan sebelum die pegi, die slalu kol aku kt opis. Ajak aku g breakfast same. Hari2 okey! Sampaikan akak2 kt opis cakap aku bakal menantu kesayangan. Malu punye pasal, x pernah sekali pun aku breakfast ngan die. Sampai satu ari tu, die belikan nasi lemak bungkus, siap janji nak jumpe aku sorok2 sbb nk bg aku nasi lemak tu. So sad...bile kenangkan kembali. Bukannye aku kejam..cume aku x nak lebih sudu dr kuah. Aku takut kalau betul2 aku jadi menantu kesayangan. Arwah mak mentua dan mama serta makcik2 aku ni dah lame kenal. So itu yang rapat...tau plak aku ngan Mr. Rain berkawan lepas aku putus tunang..makin menjadi lah.

Seminggu sebelum die pegi..ntah mcm mane aku kua lunch ngan die. Kitorang lepak kat meja betul2 sebelah Dewan Anuwar Mahmud (DAM). Kt situ memang tersorok skit. Die bawak bekal makanan tp aku lupe makanan ape. Kitorang makan kt situ. Mase tu arwah dh kene tukar opis sebanyak 2 kali. Padahal arwah nak pencen bulan September...lagi berape bulan je pun kene tukar. Mane la die x stress..anak nak kawen, tetiba pulak, anak sorang lagi nk kawen cepat, kena tukar tempat keje lagi. Sian arwah..

Mase kitorang lepak2 tu..memang lame gile..hampir nak waktu balik. Arwah cite satu persatu pasal anak die Mr. Rain, pasal ayah, pasal adik beradik lelaki, adik2 pompuan dan pasal menantu baru die. Sume die citer...aku hanye dengar. Seriusly, aku hanya mampu jadi pendengar sbb aku x reti nk bodek2 die walaupun tahu die bakal mak mentua aku. Sumpah aku x pandai....

Arwah cakap..die happy Mr. Rain nk kawen..ngan aku..Keturunan yang die kenal sangat. Mase ni die slalu tenung aku...sampai aku x mampu nak terus pandang die. Die cakap, Sekarang ni, Mak jalan mcm x jejak tanah je...Aku jawab, yelah..maybe mak pk sangat pasal kenduri.

Arwah cite lagi..pasal family die kt Melaka, family ayah kt Klang. Setiap kali raye, mcm mane situasinye. Sume die citer. Die tanye pasal persiapan kawen..aku x tanye pun pasal baju sebelah die. Aku cakap aku ikut je sbb kenduri orang kan? Kang nak cakap lebih2, orang kate ape plak kan? So, follow the rule...

Mak cakap, baju pengantin kaler putih cantik..suci..bersih. Nak ke pakai...aku jawab, pakai je. Lagipun kaler selamat kan? Die cakap tema Mr. Rain kaler gold hijau. Anis pilihkan..ok ke? Aku mcm biase...ikut je.

Mase nak balik...mak cakap, lepas abis kenduri kawen kami, mak nak bawak sume naik kapalterbang. Nak bawak sume anak2 n menantu serta ayah jalan2 kt Langkawi. Mak...sampai sekrang impian mak tu masih x jd kenyataan lagi makkk..

Aku mengiya kan aje..sungguh aku x pernah cuba jadi yang terbaik di mate arwah. Sebb aku ade biras lagi so aku pk..biarlah die yang menjadi tumpuan..aku low profile sudaa..

Bile aku dapat tau Mak masuk hospital, aku x terpikir pun yang die akan pergi. Aku cume pk, hmmm..sempat ni Mak nk sihat. Rupenye...itula kali terakhir aku nampak die..beborak ngan die..die pegang tangan aku, die pandang aku...itulah yang terakhir...

Hari Rabu 21 April 2004, Mr. Rain bawak aku melawat mak kat HUKM. Kitorang sempat lunch same, seolah2 Mak akan sihat. Mase tu aku x tgk lagi condition die mcm mane... Sampai kt hospital, Mr. Rain bawak aku jumpe Mak kt ICU. Ya allah..teruk rupanye. Mr. Rain x cakap pun Mak kat ICU....Bile aku masuk melawat, aku tak terpk ape lagi ntah. Tak pk langsung ape2...cume berharapkan Mak cepat sihat.

Lepas dh abes waktu melawat, aku tggu kt luar..Mr. Rain kt dalam mase tu. Pas tu, die kua nk anta aku balik opis. Otw nk kua hospital, makcik2 Mr. Rain stopkan kami. Dorang kate, Mak dh nazak....Allahuakbarrr!!! Aku patah balik masuk ICU. Sume anak2 mak dan ayah dh ade. Aku masih orang luar lagi mase tu...aku cube tidak menonjol...hanye berdiri di hujung katil sambil bace surah Yassin.

“Semua ahli keluarga boleh masuk.. kita akan tanggalkan alat bantuan pernafasan puan sebentar lagi”.  Kalimah yang paling aku takut mahu dengar dan kalau diberi pilihan aku tidak mahu ia wujud di bibir mana-mana manusia. credit to Nurulhafizah

Pertama kali aku dgr mesin pernafasan terhenti......
Pertama kali sekujur jasad kaku di depan mate.....
Pertama kali mendengar doktor menyebut, arwah dah pergi...
Pertama kali melihat jururawat mencabut semua wayar2 di badan arwah...
Pertama kali melihat sume jururawat dan doktor membiarkan kami buat kali terakhir bersama arwah...
Semuanye...pertama kali.

Mr. Rain rebah...ayah terduduk, yang lain berpelukan sesama sendiri. Waktu itu, aku pk, aku masih x sah utk Mr. Rain, tapi aku gagahkan menyentuh dan memeluk die. Aku terpaksa...sabarkan die. Tiba2, adik Mr. Rain genggam tangan aku..Arnita hampir pengsan! Aku x menangis sbb aku kaku!! Tugas aku menenangkan sume orang disitu sambil berpikir APE AKU BUAT?

Aku bersama2 mereka menemani mereka menguruskan jenazah. Akhirnye, aku balik sorang diri drive kete Mr. Rain. Alhamdulilah..aku berjaya sampai umah. Pada Mama dan semua aku kabarkan pemergian Mak...

Mak....

Pemergian mak menyatukan kembali Mr. Rain dan Ina, ketika di alam pertunangan..kami macam anjing ngan kucing..selalu bergado sampaikan x bole jumpe. Selepas pemergian Mak, setiap mase dan saat kami bersama sehingga lah sampai tarikh kami dinikahkan. Mase tu kami dah x heran pantang larang...tugas Ina...hanye melindungi Mr. Rain...anak Mak yang Mak tinggalkan....

Al- Fatihah  untuk Mak

21 April 2004 - 21 April 2014

Cite ari sabtu

Dalam xde air pun sempat je makcik buat kenduri aqiqah dh cuko jambul cucunye. Siap ade bb kambing 2 ekor. Tp itulaah..aku dtg lewat sbb tunggu budak2 abes ngaji baru gerak. So xde la gambar aqiqah. Yang ade..gambar mak gegurl..anak2 gegurl ngn baby2 je.

Akceli..makcik aku wat aqiqah utk 2 org cucu die. Sorang laki sorang pompuan. Yg ade dlm gambar ni....yang pakai rompers biru putih tu la cucu makcik aku. Uzair namenye. Dok Kuantan..kirenya setahun sekali la baru jumpe. Yang pakai romperz kelabu tu plak..cucu makcik aku yg sorg lagi. Die x terlibat dlm ini aqiqah. Cucu mak cik aku yg pompuan tu..omak die sombong..x campo orang. 2 kali aku jengah nak amik anak die...asyik berdokong je. Ntah die kenal ke idak aku ni kazen laki die. Aku perati je perangai ko ni...hahahahah...disebabkan mak ko sombong...tiada la hadiah untuk cucu pompuan makcik aku tu. Sumenye bg kat Uzair yg good boy!!

Yang pakai baju kelabu tu, baby Azhari. Dorang bertiga ni rapat2 je lahirnye. Meriah betul waris arwah hj.wahab n arwah hjh. Zaharah. Bersusun2 cicitnye. Ni lg 2 otw nk kua...tunggguuu!!!

Mehla layan gambar...budak bobot 2 orang ninkene buli ngan makcik2 sewwell dorang!!

Rabu, 16 April 2014

Burger malaysia

Start mggu ni? Kat cafe opis aku ni ade jual bege mesia. Lupe plak aku berape rege sebijik.

Lunch td, gigih la merasa. Hmmmm...bolehhlaaa...dr xde. So far...oklah untuk alas peruttt!!!

Isnin, 14 April 2014

Playtime!

Malam sabtu lepas, kitorg keluar. Saje bawak anak2 merambu. Xde g mane pun..lepak kt dataran Nilai je. Kebetulan ade event ape ntah kt situ..meriah la skit.

Kt sini bahaya jugakkkk sbb byk gerai jualan. Sampai je dh kene pow beli biskut. Ade plak org jual biskut yg dlm tin pesen lame tu. 100 gram rm2..kemahen bebudak ni memilih biskut memasing.

Jalan depan skit, ade plak org jual balloon. Adoii..mcm2 jenis balloon ade. Papa dorg melayan kan aje. Sudahnye...mami pun same naik kejar balloon!! Wakakakakakakaka!!

Khamis, 10 April 2014

Menu kite mlm td.

Mase dalam kete dh berangan nak masak mee goreng basah je utk dinner. Siap pk nk beli udang n sotong brape ekor. B4 balik, mcm bese singgah Grand Union nak beli bahan. Skali bole ubah pikiran plak..lalu tempat sardin  terus tertukar menu ngn sekelip mata!! Poyo sungguh!!

Makanye  dinner malam td, lauk sambal sardin ngn telo dadar je. Anak2 balik dr school,tanye Mami masak ape? Sardin je..terus berdesup amik pinggan cartoon masing2. Si kenit pun x nak beralah..nak makan cadin, nak makan cadin! Hahahahah...

Papa pun heran..sebab die ketinggalan kt meja makan. Finally, papa makan sorang je. Mami dh santap awal2!!