Halaman

Selasa, 25 November 2014

Menu malam tadi

Lunch semalam x makan. Sampai ke petang perut dah menyanyi. Drive balik umah dok terpk2 nk masak ape. Sampai umah, masak nasi dulu. Pastu masak sambal tempe ngn bilis. Then baru masak sup ayam brokoli n cendawan. Masak campak2 je. Janji kenyang!

Alhamdulilah...santak perut kenyang sampai ke malam. Pastu cepat2 sado! Telan herbalax 4 biji...hahahahaha..gemuk!! Pas stop aerobic, badan mcm kena pump ballon besarnye. Adoihaii!!

Khamis, 13 November 2014

Ara x sihat

Ara demam sejak ari sabtu lepas. Tp on off. Kejap demam panas gilee..kejap ok.  Smlm petang Mama kol bagitau badan Ara panas sangat. Balik keje, terus ajak Mr. Rain g klinik.

Klinik panel kitorg klinik syifa kt seksyen 3 tambahan. Alhamdulilah, Dr. Zulraidah, dr. Yg selalu cek anak2 aku on call smlm. Dr cek suhu Ara, 39.3 c. Panas bangat. Dr terus masukkan ubat ikot bontot. Pastu dr. Srh g cek darah takut2 kalo denggi.

Pas maghrib g poliklinik seksyen 15. Naseb kt situ leh cek darah terus leh dpt result. Dr. Kt situ pandai amik darah..sekali cucuk je. Senang ati tgk keje dr mcm tu. Ara nangis pun kejap je. Pastu dpt result, alhamdulilah...negative denggi. Cuma ade bakteria atau virus jahat je dlm badan Ara. Dr. Bg antibiotik untuk 3 ari. Pas 3 ari x elok kene dtg klinik balik.

Alhamdulilah..pagi ni dh boleh senyum. Cume x berape cergas je. Alhamdulilah..terima kasih ya Allah.

Isnin, 10 November 2014

Sate Kebab Ayam

Trending sangat kan sate kebab ayam ni kan? Mcm bese, dh berbasi basi, aku barulah terhegeh2 nak beli. Tamak plak tu...beli sampai 2 paket.

Ni aku beli kt member opis lame. Sepaket rm15 je. Murah2! Aku beli perisa Beriani dan Blackpepper.

Pagi sabtu tu, b4 anakanda2 sume bangun nk g mengaji, Memi panggang je sate kebab ni guna pemanggang ajaib. Sonang!!

Hmmmm.....rase bole tahan!! Anakanda2 sume suke. Ade yg suke beriani n ade yang suke blackpepper. Naseblah Memi beli 2 perisa. 2 paket selamat dimakan. Pagi petang mengadap benda alah ni. Alhamdulilah...maunye nk repeat order lagi ni kang!

Rabu, 5 November 2014

Kegilaan melanda...

Dah tua barulah terhegeh nak pakai menda ni. Orang lain dh muntah terbelahak dh nak pakai..ko baru nk eksenn!!

Kesahnye...Si Dhia skarang ni suke nau dibawak kedai aksesori ni.  Dhia minat pakai gelang huruf2 tu. Setiap kali singgah..aku dh pasan set2 gelang ni.

Last2...cair gakk!! Memule beli seikat...pastu malam seikat...esok tu berjangkit seikat lagi. Almaklumlah...murah sgt. Seikat rm10. Kt Parkson dua ikat rm15. Lagi murah n cantik. Eh..dh mcm beli sayo plak..seikat! Hehehhehe....

Pakai gelang gini selamat la kot....x kene ragut. Insyaallah. Kalo ilang pun...x ralat nau!!

Date pertama..

Hhaha...menyampahh!! Mcm kan lah bercinta nk ngedate bagai!! Hahhaha..harap jangan meluat lah.

Dating kami as BFF yg ketama...kikikiki

Makan2 kt Restoran Miyagi. Makanan Jepun kekdahnye. Awak slalu layan sushi king pun mcm dh perghak nau dah!! Hehhehe..

Sape2 yang suke Japanese food, leh terai kt sini. Sedap hingga menjilat jari. Harga lite2 mahal tp sumpah sedap!!!

Mase kejadian ni 2 bulan lepas, dh santap kt sini. Dorang folo aku balik Nilai. Beli pisang goreng cheese, segala mak nenek cake pastu g sambung makan kt Dataran Nilai sampai kul 12 tgh malam.

Bermula...

Aku, Zaimah dan Ayu.

Ayu...

Kawan sekolah Zaimah dari sekolah rendah membawak ke sekolah menengah. Berpisah bile Ayu masuk ITM. Zaimah masih kat Bentong. Jadi cikgu Tadika Kemas. Tp masih lagi keep in touch.

Aku kenal Ayu mase kitorang join aerobik UKM. Die join pun dh lewat. Mule2 mmg aku x tego sape pun die. Tp aku kenala name die sebb Zaimah selalu citer psl die. Lame2 bile die dh selalu join aerobik. Kitorg mule rapat. Dh boleh plak kua2 ngeteh pas aerobik.

Bile aerobik dh xde..kitorg masih lagi berhubung kt grup wechat. Mmg kt wechat aku tu hanye ade sepupu sepapat je. Tp dorg berdua je la status kawan dalam wechat..lagipun mmg dorg active kt wechat pun.

So...persahabatan itu berlanjutan sampai sekarang. Walaupun Ayu kat Sg. Besi, kitorang berdua kt Bangi tp still close each other.

Sebenarnye...persahabatan aku ngn Zaimah mmg mendebarkan..penuh onak duri. Aku dh 2 kali terase ati dan kecik ati ngan die. N kali kedua tu...aku terus blok die kt FB. Tp skang..dh berbaik pun masih x unblock lagi FB die. Haahh...

Kenape aku cakap..persahabatan aku ngn Zaimah penuh onak duri? Sebb aku banyak dengar cite buruk die dr mulut orang. Yang citer buruk die pun...ex bff die jugak. Mule2 aku mmg ikut je dan percaya bulat2. 2 kali aku terkena...dan sampai satu mase aku terpikir. Nape die asyik cite psl buruk Zaimah? Setiap kali jumpe...xde cite lain. Asyik mengumpat dan mengeji. Padahal itu ex bff die kan...sikit sebanyak mesti ade sayang atau simpati walaupun korang dh x berbaik mcm dulu. Xpe...aku layan je. Sampai satu mase...aku tanye sendiri dkt org2 yang penah keje dgn dorang. Bagaimane Zaimah dan juga perangai ex bff die.

Subhanallah...syukur alhamdulilah...Allah masih berikan aku peluang utk baiki setiap kelemahan aku. Setiap kisah buruk Zaimah yg penah sampai kt aku...x sumenye betul malah ade yang direka2 terutamanye pasal keje. Malah...yang buat aku kecewa...ex bff Zaimah sendiri lagi buruk kelakuannye daripda Zaimah. Tp...die bijak selimutkan keburukkan diri die. Mcm mane die selimut? Die selimut dengan hadis2 yang die hujah.. citer pasal ceramah agama. Pasaal bakal suami die yang alim dan selalu motivate die pasal yang baik2. Alhamdulilah..kalo betul la begitu.

Sudahnye...aku kesal sendiri sbb x pandai nilaikan yang mane satu itam atau putih.  Aku kesal sbb mudah sgt aku menghukum.org lain tanpa aku selidik dulu. Dan paling aku kesal...siapakah aku nk hukum orang lain?

Apepun...kini aku bebas! Telinga aku tak lagi mendengar cacian hina...kutuk keji..dr die yg pernah rapat dengan aku satu waktu dulu. Maaf..x mampu aku nk teruskan persahabatan ni kalau setiap hari aku dihidang cite2 keji dr mulut seorang perempuan solehah...kononnye.

Mungkin ade jugak yg berkate2...nape aku isteri orang boleh nak ber bff ngan 2 orang janda? Jawapan aku mudah.... naseb dorang kite dah nampak...naseb kite x mungkin kite tau lagi...

Muhasabah diri lagi penting daripada nak memuhasabah kan diri orang lain.

Selasa, 4 November 2014

BFF Day out!

Citer lame dh ni. Tp since mood rajin nk apdet blog dah mai...can mali can lah!

Bln lps, saje2 planning jalan2 cr makan ngn Zaimah dan Ayu. Ayu memang dh kt Sg. Besi nun. Plan nk g Sunway tp gigih la sangat turun naik komuter. Kalo bwk kete lalu Puchong sampai dah. Heheheheh...

Aku ngn Zaimah naik komuter turun kt Bandar Tasik Selatan. Berkurun lame x naik komuter. Sampai kt BTS, Ayu amik kitorg terus ke Sunway. Sampai Sunway dlm kul 6 ptg kot.

1st tempat nk terjah, g isi perut dulu. Jom try makan kat Tony Roma's lah. Jakun la sangat. Amik seat mengadap Sunway Lagoon...mashallah..cantiknye view. Lepak lame la jugak kt situ. Dh siap kencing berak sume..br la g window sopin je.

Dh penat g jalan2 singgah minum kt Stabak. Sesekali nk merase kan...hehehhehehe..lepak situ sampai lebam keras kejung sejuk.

Balik dr Sunway temankan Ayu g Putrajaya plak. Jumpe kawan die. Setel sume..kul 1.30 am br sampai umah. Kojo esok eee tu!!!

Budak senget!

Ehh...bkn aku lah. Yg sebelah tu lah budak senget!! Suke selfie kt mane aje. Sape yang ade sebelah die...jd la pelakon tambahan. Hehehehehe...