Halaman

Rabu, 4 Ogos 2010

Kursus Pengurusan Jenazah





Best betul kursus ni. B4 ni dh banyak kali Unit Latihan kuarkan iklan kursus ni tp x pernah la aku nak apply. Ni aku apply pun sebb Kak Ezan dh bising2 aku x cukup jam kredit kursus aku. Padahal kursus ni dh tutup, terus je call Abang Omar kat Unit Latihan, paksa die masukkan nama aku, terus dapat email tawaran menghadiri kursus. Hahahahahah...x pasal2 je Abang Omar kene stayback aritu, melayan kerenah aku nye pasal.

Apepun, memang dh tertulis agaknye, kursus ni amatlah bermanfaat. Banyak perkara yang sebelum ni kite tak tau n mungkin malas nak ambik tau, akhirnya aku tau juga la serba sedikit. Penceramah semuanya dari JAWI, KL.Macam-macam pengalaman yang dorang ceritakan mase kursus ni. Kat tempat dorang, x panggil jenazah atau mayat tp dorang panggil BODY. Kalau memandikan BODY, dorang panggil MENGGOSOK BODY. Apepun, hanye orang2 yang betul2 kuat semangat je bole buat keje2 mcm ni.

Antara maklumat yang masih KEKAL dalam ingatan aku nih:-

1.Empat perkara dalam menguruskan jenazah: Memandikan, Mengkafankan,Menyembahyangkan dan Mengkebumikan.
2. Perkara pertama bile jenazah baru meninggal dunia: Kene tutupkan matanye mulai dari ubun2.Pastu bersihkan segala kekotoran yang ada pada jenazah, mase ni kene salinkan baju jenazah sebb bile jenazah baru meninggal, die akan mengeluarkan cecair yang berwarna kuning. Kalau x salinkan baju, berbau pulak. Pastu, amik baby oil, urutkan perlahan-lahan pada setiap sendi jenazah, biar lembut n senang nak diuruskan nanti. Kiamkan tangan jenazah. Ikat bawah mulut jenazah supaya mulutnye x ternganga. Letakkan benda sederhana berat contoh mcm gunting diatas perut jenazah supaya x buncit perutnye masuk angin.
3. Masa memandikan jenazah, kite yang idop ni kene sentiasa menjaga aurat si mati. so, kene sentiasa tutup badannya.
Jenazah wanita: 5 helai kain kapan dan jenazah lelaki: 3 helai kain kapan.
4. Barang2 yang diperlukan semasa nak memandikan/mengkafankan jenazah: Kain kafan, kapas, kapur barus, serbuk cendana, air mawar, sabun, cotton bud, minyak atar.
5. Kapur barus, air mawar dan serbuk cendana dibancuhkan sekali dan akan disiram bila jenazah selesai dimandikan dan dh amik air sembahyang. So, nanti jenazah wangilah. Mase ni kalau didapati jenazah ade pakai pewarna kuku/rambut, kene la buat tayammum.
6. Bile dah siap kafan boleh lah disembahyangkan. Ade satu lagi ustazah pesan, kalau nak cium jenazah, boleh je. Kalau kene airmata kat jenazah pun x per, sebb airmata kan suci. Cume jangan meraung2 depan jenazah, yang tu x boleh. lagi satu, kalau suami yang meninggal, isteri bole cium suami. Air sembahyang arwah suami tu x batal pun, cuma sang isteri wuduknye yang batal. Macam tu lah kalau si isteri pulak yang meninggal..bole je cium. Kalau dah tau wudhuk batal, pegilah amik wudhuk semula.
7. Bile nak sembahyang, kedudukan jenazah kaki menghadap kiblat. Kalau jenazah lelaki, kepala nye sebelah kiri Imam. Kalau jenazah perempuan, kepalanya sebelah kanan Imam dan Imam berdiri dibahagian pinggangnye. Tp, perkara ni sunat je.

Cara-cara solat jenazah.

1. Berdiri
2. Niat
3. baca alfatihah
4. selawat
5. bacakan doa untuk jenazah
6. salam

Ok, kalau ade yang aku tertinggal atau tersalah fakta, maafkan lah aku. Aku pun baru belajar tadi n boleh pulak file nye tertinggal? Ada ka patut?

2 ulasan:

as cHubby berkata...

besnyer kak..klu ada wat lg aku nak g plak la..bley gak tau cket2..

Hot Mummy berkata...

memang best!! mase practical tu, sume gelak2 tp time nak kapan tu kan, sunyi jeee...sume senyap.