Halaman

Khamis, 18 November 2010

Ber'qurban' untuk kita...

Semalam kan Hari Raya Aidiladha. Last entry, aku ade cite Mama buat Qurban tahun ni. so, semalam adalah harinya. Acara sembelih neh start dalam kul 10 pagi. Mama pas semabahyang raye terus lepak kat bawak khemah. Turn lembu Mama kene sembelih no. 3. Aku sampai2 je kat umah Mami, terus g terjah khemah. Angkut dak Dhia skali. Si Aimar dah jumpe Abang L ngan Abang Adik die, terus lupe la kan? Al-maklumlah, lame dah x jumpe.

Sampai je kat khemah tu, ade sekor lembu dh terbaring kene sembelih. Aku tgk perot lembu tu bergerak2. Mama cakap lembu tu belum mati. Pastu, aku dengar lembu2 kat dalam kandang tu menguak bersahut-sahut. Rupenye, turn lembu no. 2 pulak. Berhempas pulas orang-orang ni nak merebahkan lembu ni. Sian pulak aku tengok. Pas dorang dah berjaya baringkan lembu tu, dorang start la bertakbir reramai mase nak sembelih tu. Otomatik lembu2 kat dalam kandang tu senyaaapppppp jeee..... Weiii!! sian wei, aku tgk. Mama cakap, kalau kesian, kite x leh makan daging die. Dahlah mase lembu tu dah disembelih, napas die bunyi sangkut-sangkut. Sian weiiiii!! Menanges akuuu! Hahahahahahah....umo dh 32 thn, baru lah berpeluang nak nengok benda neh sume.

Last2,aku blah je lah. X sanggup aku nengok lembu2 neh. (Sian,sian, kang aku jugak yang bedal die!CET!!)) Xde dah, aku datang2 balik tgk, sian punye pasal!
X pelah sang lembu, ko memang masok SORGA punye kan? Heheheheheh..

Dalam sian2, sempat gak aku snappy2! Jom, layan gambo!





Sian kan? Ari ni, Mama buat qurban kat Surau An-Nur pulak. Mama cakap, yang tukang sembelih tu Ustaz Haron Din. Xde lah aku pegi sbb aku beropisan ari neh!!

4 ulasan:

Sallehudin Said berkata...

qurban tok sape tu mama ..

Hot Mummy berkata...

my mama encek sallehudin.

Sallehudin Said berkata...

oo ..
nazar ker ??
hehe

shaiful amri berkata...

akak baru merasa tgk org kurban ke...pe barang kak k=na